Kaapstad – In een ver verleden, nog voor de apartheid, hanteerden de Afrikaners het concept ‘help mekaar’: gezamenlijk slepen we ons door zware tijden. Toen ze in 1994 de politieke macht moesten afstaan aan de zwarte meerderheid werd dat idee weer opgerakeld. Geleidelijk werken de Afrikaners toe naar complete zelfvoorziening in wat zij als een vijandige omgeving beschouwen, met eigen scholen, universiteit, veiligheidsdiensten, advocaten en vakbonden.

Onlangs is daar ook een eigen aanklager bij gekomen. Vorige week zegde Gerrie Nel geheel onverwacht zijn baan op bij het Openbaar Ministerie en kondigde aan dat hij zich bij de Afrikaner belangengroep AfriForum had aangesloten om voor hen een particuliere vervolgingseenheid op te zetten, die zich zal richten op zaken die het OM laat liggen. Een clausule in de Criminal Procedure Act maakt deze parallelle operatie mogelijk. Nel verliet het door felle politieke strijd geplaagde OM omdat er volgens hem te selectief wordt vervolgd.

Met Nel heeft AfriForum een vette vis binnengehaald. Tijdens zijn 36 jaar als openbaar aanklager schrok hij nergens voor terug, niet voor politiek gevoelige kwesties, noch voor grote namen. Hij zorgde ervoor dat politiecommissaris Jackie Selebi achter slot en grendel verdween en werd wereldwijd vermaard door de keiharde manier waarop hij de gehandicapte Olympische atleet Oscar Pistorius ondervroeg nadat die zijn vriendin had doodgeschoten. Zijn vasthoudendheid leverde Nel de bijnaam ‘pitbull’ op.

Tijdens de persconferentie waarin hij zijn vertrek bij het OM aankondigde, liet de pitbull zich niet uit over wie hij nu in het vizier had. Nee, zei hij, hij zou zich niet tot hotemetoten beperken. En zijn aandachtsveld zou verder reiken dan alleen corruptiezaken. Maar vele Zuid-Afrikanen wrijven zich nu al in de handen bij de gedachte dat Nel gaat wroeten in de onkiese zaakjes van de radicale politicus Julius Malema. Diens partij Economic Freedom Fighters vuurde alvast wat verbale schoten op Nel af en vergeleek AfriForum met de Ku Klux Klan. Ook de ANC Vrouwenliga was er als de kippen bij om AfriForum zwart te maken en vroeg zich in een open brief af of de nationale grondwet niet toe is aan vervanging door een parlementaire grondwet.

De vraag die iedereen bezighoudt is: gaat Nel zijn pijlen richten op de machtigste man van het land, president Jacob Zuma? Tegen Zuma lopen 783 aantijgingen van corruptie en fraude, een van de kwesties waarbij het OM het liet afweten. ‘Niemand is boven de wet’, waarschuwde Nel.