Zuid-Koreaanse studenten krijgen ‘lessen in de liefde’

Seoul – Van belastingvoordelen voor baby’s tot voorrang op de woningmarkt, betere kinderopvang en subsidies op vruchtbaarheidsbehandelingen: Zuid-Korea zet al jaren alles op alles om het schrikbarend lage geboortecijfer omhoog te krijgen. Per vrouwelijke inwoner wordt er 1,26 kind geboren, minder dan vierhonderdduizend baby’s op een bevolking van 51 miljoen mensen. Bijna de helft van de stellen die nu begin dertig is, heeft nog geen kinderen. Daarmee is Zuid-Korea van de 224 landen in de wereld het land met het op vijf na laagste vruchtbaarheidscijfer. De bevolkingsgroei is met een half procent nog nooit zo laag geweest. Tegelijkertijd vergrijst het land in sneltreinvaart. Bijna veertien procent van de bevolking is ouder dan 65 jaar. Voor het eerst zijn er meer oudere dan jonge mensen, iets wat de overheid grote zorgen baart.

Sinds december is er naast de bestaande stimuleringsmaatregelen een datingcursus om de kans op nageslacht te vergroten. Op twee universiteiten kunnen studenten in de ‘Inleiding tot de liefde’-cursus leren hoe je je gewenste partner het hof maakt en vervolgens behoudt. ‘Jongeren zijn tegenwoordig veel te druk’, zegt Jae-sook Jang, de hoogleraar die de cursus ontwikkelde. Door de veeleisende Zuid-Koreaanse maatschappij van lange werkdagen, competitieve arbeidsmarkt, hoge prestatie- en studiedruk zijn jonge Koreanen volgens haar verleerd hoe je iemand moet leren kennen en een gezond huwelijk in stand houdt. ‘Studenten vinden het moeilijk een partner te kiezen, zeggen ze soms. Ik antwoord dan dat romantiek minder belangrijk is dan de keuze voor de soort relatie waarin je gelukkig wordt. Maar je moet eerst meer van elkaar weten om hierachter te komen.’

De studenten bespreken tijdens de colleges onderwerpen als liefde, uit elkaar gaan, de datingcultuur en seks. Ook moeten ze met drie klasgenoten elk een maand lang daten om sociale vaardigheden te oefenen. Ze worden aan elkaar gematcht via een zogenaamde virtuele datingsite waar ze informatie en foto’s over zichzelf uploaden. In werkelijkheid brengt Jang de matching tot stand. Ervaring is net zo belangrijk als de lesstof, vindt de hoogleraar. ‘Liefde en romantiek vereisen grote en kleine ervaringen om de theorie in het echte leven toe te passen.’ De meerderheid van de studenten geeft na afloop aan dat ze het leuk vonden om andere mensen te leren kennen. Er zijn inmiddels al een paar echte relaties uit voortgekomen – en soms ook weer gesneuveld. Maar ook dat hoort bij het leven, vindt Jang.