Op kerstavond kwamen voor de negende zaterdag op rij honderdduizenden Koreanen samen om te demonstreren. Er wordt inmiddels gesproken van de candlelight revolution.

‘President Park moet luisteren naar de publieke opinie en onmiddellijk opstappen’, verwoordt Jeongho Park, docent Koreaanse literatuur aan de Hankuk Universiteit in Seoul, de eisen van de demonstranten. We kijken uit op het Gwanghwamun-plein. Buiten, in het donker, is de zee van kaarslichtjes te zien waar de beweging haar naam aan ontleent. ‘In plaats van op te stappen probeert ze via haar connecties in de media de publieke opinie te beïnvloeden.’

In oktober werd bekend dat Park een van corruptie verdachte zakenvrouw inzage gaf in officiële regeringsstukken en zich door haar liet beïnvloeden bij regeringsbesluiten. Ook wordt haar grove nalatigheid verweten bij de ramp met de Sewol-veerboot in 2014. Terwijl honderden kinderen verdronken zat de president bij de schoonheidsspecialist. ‘Korea moet eindelijk een echte democratie worden’, zegt Youngdae Yu, ook literatuurdocent. ‘De oppositie moet een eerlijke kans krijgen, dan pas kunnen echte politieke hervormingen worden doorgevoerd.’

De twee academici ontmoetten elkaar op het plein en spreken elkaar sindsdien elke week. Ze zijn de corruptie in hun land meer dan zat. Korea verdient betere leiders, vinden ze. Bij de verkiezing van Park was ook al sprake van onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen, is hun overtuiging.

Zuid-Korea heeft een lange historie van corrupte politici. Zelfs na de protesten van 1987, toen het land democratischer werd, bleven schandalen de Koreaanse leiders achtervolgen. In 2004 werd de toenmalige president nog bijna afgezet vanwege vermeende verkiezingsfraude. Ondanks alles zijn Yu en Park optimistisch. ‘Als ze niet in de winter achter de tralies verdwijnt, dan toch in ieder geval in de lente’, zegt Yu lachend. Ze halen beiden een elektrische kandelaar uit hun zak en mengen zich in de massa.

De grootste oppositiepartij, de Minjoo-partij, heeft inmiddels een serie wetswijzigingen voorgesteld. Het betreft bijvoorbeeld wijzigingen in regelgeving omtrent de relatie tussen het bedrijfsleven en de politiek en een wet die corrupte politici dwingt het geld dat ze hebben verdiend terug te betalen. Verder stelt de partij voor om de agenda’s van de president en de ministers voortaan openbaar te maken.