De redactrice houdt voet bij stuk: blanke buitenlanders maken onschuldige Zuid-Koreaanse meisjes zwanger, besmetten ze met hiv en bestelen ze van hun geld. De titel van het programma, op de nationale zender: De schokkende waarheid over relaties met buitenlanders.

Het duizenden jaren zo geïsoleerde land kent met minder dan drie procent van de bevolking nog steeds geen noemenswaardige immigratiecultuur. Een hardnekkige conformistische norm en traditionele waarden over zaken als een pure bloedlijn zorgen voor een blijvend wantrouwen tegen alle buitenlanders. Incidenten met buitenlanders worden, uiteraard, breed uitgemeten. Zo is de pers er zeker van: buitenlanders maken de uitgaansgebieden onveilig.

De sensatiepers zorgt ervoor dat het ‘probleem’ in een vicieuze cirkel geraakt, waarbij de Zuid-Koreanen iedere keer bevestigd worden dat buitenlanders letterlijk en figuurlijk stinken. Chinezen stinken, Zuid-Aziaten stinken, Arabieren stinken en Amerikanen stinken eveneens – dat is het beeld dat iedere keer terugkomt. Ook bij een rondgang op de vele populaire internetfora. Een Indiër werd ooit geweigerd in een bus omdat zijn ras verraadde dat hij vermoedelijk stonk en onlangs werd een genaturaliseerde vrouw geweigerd in een sauna, want haar aanwezigheid zouden de andere gasten vies vinden. De Chinees-Koreaanse bevolking, verreweg de grootste groep allochtonen, kreeg het zwaar te verduren nadat een Chinees-Koreaan enkele maanden terug een meisje verkrachtte en in honderden stukjes hakte.

In pogingen Zuid-Korea toch een beetje te conformeren naar internationale standaarden – het land wil immers graag meedraaien in de wereldeconomie – trok de conservatieve regeringspartij een politica aan van Filippijnse afkomst, Jasmine Lee, die zich al jarenlang inzet voor de rechten van multiculturele families. Nog voordat ze haar intrek in het parlement nam, twee weken terug, werd ze overspoeld door xenofobische reacties. Klassiekers zoals dat de buitenlanders de posities van de Koreanen inpikken, maar ook simpelweg dat die stinkfilippino’s terug moeten naar hun eigen land. Ondanks de eerdere inzet van vrouwen als Lee wordt de groeiende groep kinderen met een gemengde afkomst nog net zo hard gepest op school. Daar kwam onlangs een passende anti-multiculturele oplossing voor: in Seoul werd de eerste school speciaal voor halfbloedkinderen geopend. Taxi’s exclusief voor buitenlanders zijn er inmiddels ook in Seoul. Het is alleen nog wachten op de disco exclusief voor hiv-positieve blanken.