Wij vinden, net als Marcel van Dam, dat zolang het met wederzijds goedvinden gebeurt het niemand iets aangaat wat Hij, Bernard Shaw of Gerard van der Wulp of wie dan ook in de vagina van zijn vriendin of echtgenote stopt. En als er iemand ooit zo schofterig mocht zijn om hen ernaar te vragen, dan zouden wij willen dat ze de vragensteller een draai om zijn oren geven. En als het niet anders kan dan maar liegen, desnoods onder ede.
En wij roepen schande! Schande over Amerika, de enige democratische plek ter wereld waar de inquisitiemethoden van weleer onbeschaamd worden ge-update! Ja, dit keer geven we zelfs die logge bondskanselier Helmut Kohl groot gelijk: wat daar gebeurt is zum kotzen. Waarom zouden we trouwens de christen-democraat Kohl geen gelijk geven als alle Duitse oppositiekopstukken, van de SPD tot aan de Groenen, ons al zijn voorgegaan?
Om maar niet over de eensgezindheid te spreken van de doorgaans permanent ruziënde Franse politici. Ze weten ongetwijfeld waarover ze praten want in hun land mogen maîtresses en buitenechtelijke kinderen bij de begrafenis van hun respectievelijke minnaar en natuurlijke vader verschijnen.
Het deed ons goed en wij moesten bijna een traantje wegpinken toen we zagen hoe de gehele wereld als één man opstond om Hem op een staande ovatie te trakteren. Voor één keer was de mensheid één geheel: van de Zweden die de hoerenlopers voortaan hard zullen straffen om zodoende van de prostitutie af te komen, tot aan de Iraniërs die doorgaans buitenechtelijke relaties met stenigingen tegengaan.
Instemmend knikken we bij het lezen van de hoofdcommentaren van onze dagbladen waarin zwart op wit staat dat een slippertje maar een minuscuul vergrijp is. Ja, zo denken wij ook. En wij prijzen voorzitter Van der Veer van de Evangelische Omroep dat hij goed kan begrijpen dat de NOS de videobanden integraal heeft uitgezonden. Die tapes zijn van cruciaal belang voor onze beeldvorming. Want eerst hadden wij onze bedenkingen over Hem. Al die affaires, al die vreselijk ordinaire teven die vanonder zijn bureau om aandacht en schadevergoeding schreeuwden, het werd ons allemaal een beetje te veel. Maar bij het zien van de stalinistische verhoormethoden die zijn belagers gebruikten, kozen we onvoorwaardelijk voor de underdog.
Waar hadden we dit soort schijnprocessen ook al weer eerder gezien? Die lugubere off-stem die vanuit zijn laffe onzichtbaarheid zijn prooi met doortrapte vragen bestookt? Was het niet bij de opname van de berechting van de Ceaucescus? En kregen we destijds ook niet een beetje medelijden met dat stel machteloze bejaarden dat geen eerlijk proces had gehad?
Maar onze verontwaardiging is vandaag politiek correcter dan toen. Het is zum kotzen al die heksenjagerij, dat puritanisme, die schending van de rechten van de privé-persoon met al zijn eigenaardige lusten. Weg met de hypocrisie! Vandaag zijn we hopeloos eensgezind.
Maar morgen…
Morgen zullen wij overgaan tot de orde van de dag. Wij zullen onze partner het leven azijnzuur maken vanwege die ene buitenechtelijke relatie waar maar geen punt achter wil komen of vanwege onze vermoedens dat hij of zij alweer aan een nieuw slippertje is begonnen. We zullen die partner controleren, bespieden en zijn collega’s om intieme informatie vragen. Wij zullen zijn gangen stiekem nagaan, zijn gesprekken afluisteren en opnemen. De repeat-knop van de telefoon dagelijks ondervragen en zijn post openen. Haar jurken met een loep onderzoeken om dubieuze vlekken te kunnen traceren. Zijn dassen nog eens goed tellen. De echtgenote van haar minnaar opbellen om ze op de hoogte te stellen van hun geheime relatie. Wij zullen bij de eerste de beste familiereünie de vuile was buiten hangen en die viezerik of die hoer het schaamrood op de kaken bezorgen. Wij zullen de hele buurt vertellen met wie hij of zij het doet. Die hele rotzooi aan de grote klok hangen zodat hij zich amper op straat zal durven vertonen. En natuurlijk zullen we dreigen zijn overspelige gedrag aan de kinderen kenbaar te maken. Want zoveel hypocrisie is eigenlijk zum kotzen!