Het was het feest van de republiek, 2 juni, en Silvio Berlusconi had zich tot dat moment behoorlijk staan te vervelen in de brandende zon. Het langstrekken van de verschillende Italiaanse strijdkrachten, och, het hoort er ook bij, maar er zijn wel eens dagen waarop er leukere dingen te bedenken zijn dan premier van Italië spelen. Toen kwam zuster Barbara aan het hoofd van de Rode Kruis-delegatie aanwiegen. Zijn mond viel open, zijn onderlip schoof waarderend naar voren, de handen draaiden rondjes door de lucht: ‘Cribbio, wat een stuk!’
Maar hier was opzet in het spel. Zuster Barbara is een reïncarnatie van Veronica Lario, bijna ex-mevrouw Berlusconi. De langwerpige ogen, de hoge jukbeenderen, de enorme lippen, de uitstraling van een arische godin uit de Nibelungen. Alleen dan bij zuster Barbara allemaal wat jaartjes jonger, strakker en natuurlijker, alhoewel ook haar lippen niet helemaal van moeder natuur gegeven lijken.
Maar dat was allemaal niet te zien in de flits waarin ze langs kwam deinen, en waarin Berlusconi de ogen van heel Italië op haar vestigde door zijn uitbundige mimiek. Alle kranten hebben het toneeltje afgedrukt, de foto’s van zuster Barbara naast die van Veronica Lario (van tien jaar geleden) vertelden de rest van het verhaal.
Hij houdt dus eigenlijk maar van één vrouw, die arme Silvio. De vrouw die met drieënhalve ton alimentatie per maand afscheid van hem neemt. Zuster Barbara kan haar plaats niet innemen, want ze is al getrouwd met een chirurg en de trotse moeder van twee kinderen.
Bij het Italiaanse Rode Kruis zijn ze ernstig verbolgen over deze hysterische media-aandacht voor ‘een hoogst gewaardeerde en zeer serieuze vrijwilligster’. Zuster Barbara wordt afgeschermd en zal voorlopig niet meer op kop van de troepen marcheren.
De extra aandacht voor het Rode Kruis is natuurlijk altijd welkom, alleen dan liever niet zo. Met een bos rode rozen of een diamanten halssnoer - de twee standaardattenties van Berlusconi voor vrouwen die hem opvallen - help je de zieken niet. Toch kun je je bijna niet voorstellen dat ze het niet zelf hadden gezien. Zuster Barbara is een wandelende provocatie, als je als premier Silvio Berlusconi hebt.