Stockholm – De voormalige arbeiderswijk SoFo is de ideale woonplaats van Stockholmse hipsters. SoFo staat voor South of Folkungagatan, een van de hoofdstraten in het centrum van de Zweedse hoofdstad. De naam is in de jaren negentig bedacht door drie mannen met vaderschapsverlof.

Hun toen nog onbekende wijk moest meer allure krijgen, zo besloten ze. Om dat te bewerkstelligen was een goede bijnaam noodzakelijk. Een van hen, Henrik Borggren, was net in New York geweest. Uitgerekend in de wijk Soho. En zo werd SoFo geboren. Het project blijkt enorm succesvol. ‘SoFo is pijnlijk hip, Eerst schaamden de inwoners zich voor de afkorting, maar inmiddels is dit de meest gewilde buurt van Stockholm’, aldus een buurtbewoner.

SoFo’s onbetwiste centrum is de legendarische biologische supermarkt Urban Deli, aan het Nytorget-park. Dat juist een biologische eethal zo enorm populair is, is te begrijpen. Deze week werd door de organisatie Ekoweb bekendgemaakt dat in Zweden de groei in ecoconsumptie de grootste ter wereld is: in 2015 maar liefst 39 procent. Zweden wordt alleen nog voorgegaan door buurland Denemarken. Van de totale verkoop van voedsel is 7,7 procent biologisch.

Cecilia Ryegard, redacteur van Ekoweb, verwacht dat het zelf verbouwen van consumptiegoederen in de stad de nieuwe trend wordt. De SoFo-hipsters kopen natuurlijk slechts ecoproducten en daarnaast maken zij hun eigen producten als de biologische variant niet voldoet. Bier, worst en in het bijzonder zuurdesembrood.

Voor het maken daarvan is een ‘zuurdesemstarter’ nodig, de gistvervanger. Deze starter moet om de paar dagen worden gevoed met meel en water om levend te blijven. Het wordt als een huisdier gekoesterd. Dit gaat zo ver dat de hipster in paniek raakt in geval van vakantie. Wie zorgt dan voor de kostbare starter? Hiervoor biedt Urban Deli een oplossing: de mogelijkheid de zuurdesemstarter veilig in bewaring te geven. Dit begon toen SoFo-kunstenares Josefin Vargö aan een project werkte waarbij zij zuurdesemstarters uit heel Zweden bewaarde. Urban Deli bood aan die voor haar te verzorgen. Uiteraard wilden eco-bezorgde buurtbewoners ook van de service gebruik maken. Voor dertig euro per week wordt het potje desem bewaard, gevoed en op temperatuur gehouden. Het zuurdesemhotel was geboren. Hoeveel sterren het zal krijgen is vooralsnog onbekend.