AMSTERDAM – De raad van commissarissen van de beste krantenuitgever van Nederland is dinsdag 10 oktober, door onderlinge meningsverschillen verscheurd, uiteengegaan zonder een beslissing te nemen over het voornemen van De Volkskrant om begin volgend jaar een nieuwe gratis tabloid.

De hoofdredactie van De Volkkrant zit desondanks niet bij de pakken neer. Daags na de besluiteloze vergadering van de raad van commissarissen heeft hoofdredacteur Pieter Broertjes zijn redactie rond het middaguur zelfs laten weten dat hij gewoon doorgaat met het project. Maar de eigen krant, die een heuse mediarubriek heeft waarin dagelijks over andere media wordt bericht, wordt niet geacht daarover te schrijven.

“Dag collega’s, er is nog geen besluit genomen”, aldus de lunchboodschap van Broertjes. “Dat is spijtig, maar geen reden voor paniek. Er zijn nog veel details die moeten worden opgehelderd. Logisch, de RvC [raad van commissarissen – hs] wist tot voor kort ook nog van niks. Tot die tijd gaan Bob [Witman, adjunct-hoofdredacteur – hs] en Jan [’t Hart, redacteur – hs] rustig door met hun werk aan de gratis krant. Ik hoop dat er volgende week meer duidelijkheid komt. Geduld oefenen is een schone zaak”.

Dat geduld moet ook worden opgebracht door de eigen redacteuren, die zich me de media en de uitgeversbranche bezighouden. Hoofdredacteuren vinden het nooit leuk in hun eigen krant over zichzelf te lezen. Het argument is meestal dat de lezer geen boodschap heeft aan nieuws over het product dat hij koopt en leest. De redenering van Broertjes is nu echter een slag anders. “Wat betreft de berichtgeving in de krant wil ik graag enige terughoudendheid. We zijn zelf speler in het gevecht om de nieuwe lezers. Maar als onze mediamannen mij platbombarderen met spannend nieuws, zal ik niet aarzelen dat in de krant te zetten”, aldus Broertjes. “Maar – en dat klinkt gek uit mijn mond – liever niet. Nu niet. Later, als alles achter de rug is, vertel ik hoe de hazen liepen. Ik reken op jullie begrip en steun.”

Begrip en steun zijn veel gevraagd van een redactie die intern ook verdeeld is over de noodzaak om De Volkskrant ‘classic’ op te tuigen met een gratis ‘smart’ tabloid. Vandaar dat Broertjes zijn zwijgadvies kameraadschappelijk eindigt. “Moedig voorwaarts”.

zie ook:

Casus belli PCM

De Volkskrant kraait