Menna Laura Meijer maakte eerder Meisjes en Boys, waarin beginnende pubers uit Amsterdam-Zuidoost over de andere sekse praatten – stoer en onzeker, lacherig en serieus, realistisch en romantisch en bovenal hartveroverend, ontroerend en soms hilarisch vanwege wijsneuzigheid. Wie zoiets maakt paart grote nieuwsgierigheid aan een dito talent om vertrouwen te winnen, met als resultaat producties die toegesneden zijn op de doelgroep van leeftijdgenoten, maar tegelijk interessant voor wie daar niet meer toe behoort.

Mij blijft het dan ook een raadsel waarom het zo lang heeft geduurd voor Nederland 3 besloot eindelijk Meijers magnum opus Sexy uit te zenden. Voor die zender, die jongeren bij de publieke omroep wil houden of ze zelfs terug wil lokken, lijkt de serie geschapen, maar die bleef lang liggen. Roostertechnische redenen zouden eraan ten grondslag liggen en geen inhoudelijke. Laten we het hopen, want het is een overwegend vrolijke, optimistische film over het vroege vlinderen geworden – dit keer niet monocultureel, maar van hockeymeisje tot skater (die twee zijn verrassend genoeg een stelletje en buitengewoon ontroerend); van christen tot moslim; van gezond tot gehandicapt; van maagd tot rokkenjager; van Gothic- tot Jezus-fan; van heteromacho tot supernicht en alles daar tussenin aan hetero- en homozijde. Natuurlijk niet representatief: Twentse boerenzonen, harpistes en hoogopgeleide moslima’s ontbreken onder veel meer. Laagopgeleide moslima’s ook en dat is niet verbazingwekkend: zelfs als die even welbespraakt hun kuisheid uit zouden dragen als eerder ‘de meiden van Halal’ (die eigenlijk zelfs de erotiek lijken te ontkennen), zouden ze door de context nooit trots met hun ouders naar het resultaat kunnen kijken. Laat staan wanneer ze van verlangens en twijfels blijk zouden geven.

De vraag is overigens of veel andere deelnemers wel graag met hun ouders samen zouden willen kijken. Wat je met leeftijdgenoten wisselt (en met een enkele vreemde volwassene als mevrouw Meijer die je vertrouwen wint en door wie je in een film komt) is letterlijk en figuurlijk andere taal dan die je met en voor ouders gebruikt. De vergaande openlijkheid van en openheid over seks heeft lang niet overal de muur tussen generaties geslecht en de vraag is of dat zou moeten. De vraag kan natuurlijk ook zijn of al die intimiteit überhaupt wel openbaar moet worden. Anderzijds is het vreemd dat geen enkel puberprogramma direct en expliciet gaat over dat wat zo essentieel is. Integriteit lijkt me de enige rechtvaardiging voor het maken van een programma waarin zwijmelen en klaarkomen, dromen en pijpen, verlangen en doggy-stijl de revue passeren.

Die integriteit is hier het fundament: niemand van die kinderen wordt misbruikt. Tosca en Stephanie uit Almere vertellen gierend dat ze de minste ervaring hebben uit hun klas maar er het meest over praten. Ze vragen altijd wat de anderen precies doen: ‘Vingeren, neuken, pijpen, beffen, anaal, de hele mikmak’ ratelen ze het rijtje stralend af. Kijkwijzer zegt dan ook ‘alle leeftijden’, maar waarschuwt voor het taalgebruik.

Annie Romein-Verschoor zei ooit dat jongeren sinds de jaren zestig de lente overslaan. Maar die lente kende ook de ijzeren wind van angst, onwetendheid, onzekerheid en taboes. Nog altijd is het lang niet altijd feest, maar Sexy gaat vooral over de vrolijke kant. En is ook nog eens fraai gemaakt.

Sexy, VPRO, Nederland 3, zaterdags 19.00 uur