Zürich – Zwitserland is het enige land ter wereld waar dierenrechten (sinds 1992) verankerd zijn in de grondwet en dat is vooral te danken aan dierenadvocaat Antoine F. Goetschel. De 61-jarige Goetschel, een minzame vegetariër die immer strak in het pak verschijnt, is oprichter van de vereniging Tier im Recht, die vele successen op haar naam heeft.
Zo was het dankzij Goetschel dat seks met dieren werd verboden (2008). Namens een hamster en een marmot, die in een bordeel werden misbruikt als lustopwekkende speeltjes, voerde Goetschel een baanbrekend proces. Dat deed hij namens het kanton Zürich als speciale advocaat voor dieren in strafzaken. Deze functie werd in 2007 in het leven geroepen en door Goetschel zelf uitgeoefend. Zo voerde hij meer dan zevenhonderd processen namens vissen, honden, biggen, boa constrictors en tal van andere dieren.
In maart 2010 klaagde Goetschel een sportvisser aan, wiens urenlange gevecht met een elf kilo zware snoek uitgebreid in een krant was beschreven. Volgens Goetschel was dat lange gevecht niets anders dan dierenkwellerij, waarbij het leed van de snoek te vergelijken was met dat van een stier in een Spaanse arena. Dit proces verloor hij, de sportvissers sloten de rijen en het ambt van dierenadvocaat werd per referendum afgeschaft. Goetschel gaf niet op en richtte de vereniging Global Animal Law op, een internationaal collectief dat de VN probeert te bewegen tot een internationale overeenkomst.
Ondertussen bleef Zwitserland de dierenrechten verder beschermen. Er kwamen wetten tegen de illegale hondenfok en wie een cavia wil, moet minstens een koppel aanschaffen. Onlangs behaalde een volksinitiatief ter beëindiging van de bio-industrie de honderdduizendste handtekening en dat betekent dat het voorstel zal moeten worden voorgelegd aan het soevereine stemvolk. Het initiatief Keine Massentierhaltung in der Schweiz wil een eind maken aan de intensieve veehouderij door in de Zwitserse federale grondwet diervriendelijke normen op te nemen voor huisvesting, verzorging, vervoer, toegang tot buitenruimte en slacht. De vereniging Swissveg, die zegt te spreken namens de zeventien procent van de bevolking die vegetarische principes is toegedaan, gaat dit niet ver genoeg. Want het voorstel houdt in dat er nog altijd achtduizend kuikens of vierduizend kippen in een hal mogen staan. Voor advocaat Goetschel, wars van dogmatisme, is het echter toch weer een stap in de goede richting.