Athene – Omkoperij is in de Griekse politiek een eigen domein, maar een aanklacht tegen twee oud-premiers en acht oud-ministers is zeldzaam – doorgaans dekten Pasok en Nea Dimokratia hun misdrijven toe. Maar nu regeert Syriza en is er de zaak-Novartis. De Zwitserse farmaceut Novartis zou in 2006-2015 Griekse politici miljoenen euro’s hebben toegestoken om medicijnen duurder en vaker te verkopen. De schade voor de staat loopt in de miljarden.

De oude politieke elite sloeg de voorbije twee weken wild om zich heen nu de zaak vaart krijgt. Centraal hierbij staan drie kroongetuigen die reppen van draagtassen vol biljetten. Een voorbeeld: om die te verdienen bestelde Dimitris Avramopoulos, toen minister van Volksgezondheid, miljoenen vaccins meer tegen de varkensgriep dan nodig. Avramopoulos, thans eurocommissaris voor migratie, zei dat ‘alleen zieke geesten een complot als dit verzinnen’. Hij vroeg het Hooggerechtshof de bescherming van de getuigen, ‘meineedplegers’, op te heffen. Griekse media, nog steeds verweven met de oude partijen, toonden daarop naam en foto van één getuige op tv, een oud-medewerker van Novartis Hellas. Daarbij blijft het niet, als het aan de politici ligt. Oud-vice-premier Venizelos: ‘Denken deze getuigen soms dat ze áltijd beschermd blijven?’ Oud-minister Salmas: ‘We zullen ze, zelfs met nieuw paspoort, opsporen en straffen.’ Oud-minister Loverdos: ‘De lasteraars zullen zwaar boeten.’ En oud-premier Samaras vindt dit ‘de waanzinnigste samenzwering ooit’. Hij daagt premier Tsipras, drie officieren van justitie en twee getuigen voor de rechter.

De intimidatie is naargeestig, vooral omdat de verdachte dood van uitgever Panagiotis Mavrikos in 2016 bovendrijft. Vlak voor hij zou getuigen in de zaak-Novartis vloog op de snelweg zijn Porsche in de brand. Tijdschrift Documento las een fbi-dossier en schrijft dat hij als witwasser Novartis met de ministers verbond.

Dit alles onder toeziend oog van de trojka. Terwijl oud-minister Yeoryiadis duizelingwekkend bespaarde op de zorg, verrijkte hij zichzelf? Voordeeltjes voor Novartis, terwijl Grieken stierven door gebrek aan medicijnen? Ook Yannis Stournaras, als centrale bankier de trouwste trojka-pion in Athene en steunpilaar van Jeroen Dijsselbloem, staat op de lijst-Novartis. Onze voormalige minister van Financiën betwijfelde als voorzitter van de eurogroep of Syriza de juiste partij was om de corruptie te bestrijden. De grote vraag hierbij is: welke van zijn politieke vrienden had hij daarvoor dan wél op het oog?