columnist

Chris van der Heijden

chrisvanderheij

Chris van der Heijden is historicus en publicist, daarnaast doceert hij aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Hij publiceerde zo’n vijftien boeken, met name over de Tweede Wereldoorlog en Spanje. In 2011 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam op Dat nooit meer: De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. In hetzelfde jaar werd hij door De Gids, vanwege eigenzinnige historische boeken als Zwarte renaissance (1998) en Grijs verleden (2001), uitgeroepen tot de belangrijkste historicus van Nederland.

In zijn meest recente boek Zwarte canon: Over de schaduwzijde van de geschiedenis (2013) stelt Van der Heijden dat onze blik op de eigen geschiedenis veel te rooskleurig is. Een jaar eerder publiceerde hij in De Groene Amsterdammer al een pleidooi voor eerlijke geschiedschrijving, waar dit boek een uitbreiding van is.

Behalve essays, historische beschouwingen en recensies schrijft Van der Heijden een column voor De Groene, waarin hij de nieuwe ontwikkelingen in de media probeert te duiden, maar dan wel met de wijsheid van de historicus die, met Prediker, weet dat er ‘niets nieuws onder de zon’ is.