columnist

Rob Wijnberg

‘Wat heb je anno 2013 nodig om journalist te zijn? Een glazen bol, een paar tarotkaarten en het lef om voor een miljoenenpubliek uit je nek te kletsen.’ De eerste zin die Rob Wijnberg – hoofdredacteur van De Correspondent, filosoof en publicist – schreef als media-columnist voor De Groene Amsterdammer toen hij begon in januari 2013.

Wijnberg heeft zes boeken op zijn naam staan, waaronder de populair-filosofische boeken Boeiuh (2007) en Nietzsche & Kant lezen de krant (2009). De laatste jaren heeft hij zich vooral gemanifesteerd als innovatief denker op journalistiek gebied, eerst als hoofdredacteur van nrc.next en nu als oprichter van zijn nieuwe digitale platform. In zijn laatste boek, De nieuwsfabriek (2013), schetst hij zijn ideeën over hoe de journalistiek van de toekomst eruit zou moeten zien. Dit boek dient tevens als manifest voor De Correspondent.

Ook in zijn columns in De Groene is zijn talent voor metajournalistiek terug te zien en verrast hij met bijzondere anekdotes en scherpe analyses, waarmee hij de lezer aan het denken zet over de ‘nieuwsfabriek’ die journalistiek geworden is.