Over menu

De Groene Amsterdammer is het oudste opinieweekblad van Nederland, sinds 1877 onafhankelijk baken van de vrijzinnige meningsvorming op het gebied van politiek, maatschappij, cultuur en literatuur.

In een tijd van intellectuele verschraling, biedt De Groene verfrissende ideeën, nieuwe feiten en onverwachte inzichten. Onafhankelijk en zonder commerciële belangen. De redactie beperkt zich tot wat er werkelijk toe doet in de wereld, durft de ruimte te nemen voor intellectuele verdieping en probeert continu weerstand te bieden aan de verleiding van versimpeling, van zwart-witdenken.

Bij de opwinding van de dag – de incidenten en schandaaltjes – zoekt De Groene Amsterdammer naar de structurele actualiteit die daaronder ligt. Met diepgravende verslaggeving, onderzoeksjournalistiek en essays van de beste denkers uit binnen- en buitenland.

De Groene Amsterdammer is prikkelend en goed. Fijn toch als journalisten en schrijvers mogen nadenken.’ – Joris Luyendijk

Liefhebbers van kunst en literatuur lezen De Groene Amsterdammer voor de gefundeerde kritiek van gepassioneerde kenners, dus zonder sterren en ballen. De boekbesprekingen worden veelal verzorgd door literaire auteurs met kennis van zaken, zoals onze redacteuren Marja Pruis en Joost de Vries, en vaste medewerkers als Kees ’t Hart, Christiaan Weijts, Piet Gerbrandy, Nina Polak en Niña Weijers.

De Groene heeft geen winstoogmerk. De aandelen zijn in handen van een stichting. Het stichtingsbestuur is onbezoldigd en dient geen ander belang dan het bewaken van kwaliteitsjournalistiek en het voortbestaan van het blad.

De Groene Amsterdammer verscheen eerst als De Amsterdammer, maar kwam door het groene papier van de omslag al snel bekend te staan als De Groene Amsterdammer. In 1925 werd dit de officiële titel. In het eerste nummer van dit van oudsher liberale weekblad werd plechtig verklaard: ‘Wij zullen trachten onafhankelijk en onbevreesd te zijn; geene partij zal ons regeeren, niet gaarne zouden wij de onafhankelijkheid onzer beschouwingen opofferen aan eenig politiek belang.’ Daar kan inmiddels ‘enig commercieel belang’ aan worden toegevoegd. De Groene weet zich vrij van de druk van kijkcijfers of rendementsdenken van aandeelhouders. Natuurlijk, de begroting moet sluitend zijn, maar onafhankelijke journalistiek staat altijd voorop.

De Groene Amsterdammer, was recentelijk betrokken bij de oprichting van Investico, een platform voor onderzoeksjournalistiek (voorheen De Onderzoeksredactie). Investico is een onafhankelijke non-profitorganisatie. Ook was De Groene betrokken bij de oprichting van De Correspondent. De aandelen daarin (een 10% belang) zijn verkocht toen dit digitale magazine van meerderheidsaandeelhouder Rob Wijnberg op eigen benen kon staan. Tevens is De Groene uitgever van literair tijdschrift De Gids. Dit literaire tijdschrift, opgericht in 1837, dreigde in 2012 te verdwijnen toen de overheid de steun voor culturele tijdschriften stopzette.

‘Alleen De Groene Amsterdammer houdt het nog bij geestelijk voedsel van superieure kwaliteit.’ – Remco Campert

De Groene Amsterdammer was het eerste Nederlandse tijdschrift dat het web betrad, in 1994. Zowel papieren als digitale abonnees hebben volledige toegang tot ons inmiddels zeer volledige online archief, kunnen dagelijks nieuwe diepgravende artikelen lezen op onze website en ontvangen wekelijks een digitale editie van het blad op de computer en de app voor mobiele telefoon en tablet. Volg De Groene dagelijks op Twitter, Facebook, Instagram en Linkedin of meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief.