Over ons

Sinds 1877 is De Groene Amsterdammer een onafhankelijk, kritisch en betrokken weekblad. Kort na de oprichting sprak de redactie zich al uit tegen kolonialisme, toonde zich pleitbezorger voor algemeen kiesrecht en verzette zich tegen totalitair denken. Nog altijd bepaalt de redactie zijn eigen koers, zonder commerciële invloed van buitenaf.

In een tijd van intellectuele verschraling, biedt De Groene Amsterdammer verfrissende ideeën, nieuwe feiten en onverwachte inzichten. De redactie beperkt zich tot wat er werkelijk toe doet in de wereld, durft de ruimte te nemen voor intellectuele verdieping en probeert continu weerstand te bieden aan de verleiding van versimpeling, van zwart-witdenken. Bij de opwinding van de dag – de incidenten en schandaaltjes – zoekt De Groene naar de structurele actualiteit die daaronder ligt. Met diepgravende onderzoeksjournalistiek en essays van de beste denkers uit binnen- en buitenland.

De Groene Amsterdammer heeft geen winstoogmerk. De aandelen van het weekblad zijn in handen van een stichting. Alle inkomsten komen ten goede aan het bewaken van kwaliteitsjournalistiek en het maken van het tijdschrift. Inmiddels ondersteunen meer dan 30.000 abonnees onze journalistieke missie.

‘Lees De Groene en steun onafhankelijk, kritisch en betrokken denken’ - Xandra Schutte, hoofdredacteur

Liefhebbers van kunst en literatuur lezen De Groene Amsterdammer voor de gefundeerde kritiek van gepassioneerde kenners. De boekbesprekingen worden veelal verzorgd door literaire auteurs met kennis van zaken, zoals onze redacteuren Marja Pruis en Joost de Vries, en vaste medewerkers als Kees ’t Hart, Christiaan Weijts, Alfred Schaffer, Esther Naomi Perquin en Niña Weijers. Abonnees ontvangen zes keer per jaar De Gids. Dit literaire tijdschrift, opgericht in 1837, dreigde in 2012 te verdwijnen toen de overheid de steun voor culturele tijdschriften stopzette en wordt sindsdien uitgegeven door De Groene Amsterdammer.

De Groene Amsterdammer heeft zijn naam te danken aan het kenmerkende groene papier dat het honderd jaar geleden gebruikte voor de omslag. De oorsponkelijke titel was ‘De Amsterdammer - weekblad voor Nederland’. De lezer sprak echter over De Groene Amsterdammer en in 1925 werd dit de officiële naam.

In het eerste nummer van dit van oudsher liberale weekblad werd plechtig verklaard: ‘Wij zullen trachten onafhankelijk en onbevreesd te zijn; geene partij zal ons regeeren, niet gaarne zouden wij de onafhankelijkheid onzer beschouwingen opofferen aan eenig politiek belang.’ Dit geldt ook voor ‘eenig commercieel belang’. De Groene Amsterdammer weet zich vrij van de druk van lees- en “click”-cijfers of rendementsdenken van aandeelhouders. Natuurlijk, de begroting moet sluitend zijn, maar onafhankelijke journalistiek staat altijd voorop.

De Groene Amsterdammer ondersteunt journalistieke vernieuwing. De redactie was afgelopen jaren betrokken bij de oprichting van het non-profit platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en bij de oprichting van De Correspondent. De aandelen daarin (een 10% belang) zijn verkocht toen dit digitale magazine op eigen benen kon staan.

De Groene Amsterdammer is ook het eerste Nederlandse tijdschrift dat het web betrad, in 1994. Zowel papieren als digitale abonnees hebben volledige toegang tot ons inmiddels zeer volledige online archief, kunnen dagelijks nieuwe diepgravende artikelen lezen op onze website en ontvangen wekelijks een digitale editie van het blad op de computer en de app voor mobiele telefoon en tablet. Volg De Groene dagelijks op Twitter, Facebook, Instagram en Linkedin of meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Wil u De Groene steunen? Neem een abonnement of doneer aan diepgravende onderzoeksjournalistiek via onze anbi Stichting 1877.