Over menu
9 oktober
20:00

De Groene Live #16: de ontmanteling van de democratie

Debat / Pakhuis de Zwijger

Hoe de kunst van het samenleven verstoord raakt - en wat eraan te doen. Met o.a. Marcel ten Hooven, Bastiaan Rijpkema, Kathalijne Buitenweg, Gert-Jan Segers en Kees Schuyt.

Democratie is de georganiseerde kunst van het samenleven, onder het gezag van het recht. Haar essentie schuilt in haar maatschappelijke betekenis: zij is een vorm van beschaving, die het mogelijk maakt fatsoenlijk met elkaar om te gaan. Verschijnselen van verval worden soms met een klap zichtbaar, zoals met de verkiezing van Donald Trump, maar soms zijn de krachten die de democratie bedreigen als een reukloos gifgas dat van onder de deur komt. Met journalisten, politicologen, filosofen, activisten, theatermakers en politici praten we verder over de staat van onze democratie, wat haar bedreigt en hoe die bedreigingen het hoofd kunnen worden geboden.

Marcel ten Hooven schrijft in zijn boek ‘De ontmanteling van de democratie’ hoe we de verschijnselen van verval dienen te herkennen en wat eraan te doen. Het boek vormt een mooie beschouwing over de staat van democratie, aangevuld met analyses van belangrijke denkers om weer te geven waar we het eigenlijk over hebben wanneer we over democratie anno nu spreken.

Aanmelden