Over menu
21 september
19:00

International Literature Festival Utrecht: de avond van de roman

ILFU / TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11 Utrecht

In tijden van fake news, Twitter, Facebookberichten en ultrakorte flarden van het wereldnieuws op je smartphone grijpt het ILFU in samenwerking met De Groene Amsterdammer naar de roman.

Waarom stond It can’t happen here van Sinclair Lewis, een roman uit 1935, na de verkiezing van Donald Trump plots weer volop in de schijnwerpers? Is het toeval dat Margaret Atwoods Handmaid’s Tale ruim dertig jaar na publicatie opnieuw in de bestsellerslijstjes opduikt, net nu een nieuwe generatie feministen in verzet komt tegen de giftige mannelijkheid? En wat zegt het dat Black Lives Matter-activisten voor inspiratie te rade gaan bij The Fire Next Time van James Baldwin?

Tijdens de Avond van de roman presenteert het International Literature Festival Utrecht in samenwerking met De Groene een reis om de wereld in romans. In vier zalen van TivoliVredenburg, met diverse hedendaagse romanschrijvers afkomstig uit verschillende delen van de wereld, én lezingen over klassiekers die ook vandaag de dag nog steeds actueel zijn. Romans die niet zomaar tijdloze waarheden onthullen, maar verrassend relevante inzichten bieden voor de wereld waarin we nú leven.

Voor lezers van De Groene geldt een speciaal kortingstarief van €15.

Programma

Internationale schrijvers

Lisa Halliday (USA), Alejandro Zambra (Chili), Leni Zumas (USA), Ciler Ilhan (Turkije), Fatma Aydemir (Duitsland), Eric Vuillard (Frankrijk).

Klassiekers over feminisme en racisme

De Groene Amsterdammer presenteert twee panelgesprekken onder leiding van journalist en romanschrijver Joost de Vries over (hedendaagse) klassiekers die ons iets over het heden leren. Eén panel gaat over feminisme, met Marja Pruis over The first stone van Helen Garner en Niña Weijers over De Beauvoirs Le deuxième sexe. In een tweede panel over racisme bespreekt Stephan Sanders Baldwins The fire next time en Lotfi El Hamidi Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud.

Start Boekenweek voor Jongeren

Tijdens de avond wordt ook de Prijs Beste Boek voor Jongeren uitgereikt in het kader van de Boekenweek voor Jongeren die op 21 september van start gaat. Genomineerd voor de prijs zijn: Arjan van Veelen, Alex Boogers, Henk van Straten, Roelof ten Napel en Nhung Dam. Het geschenkboekje 3PAK dat bij de boekenweek hoort is dit jaar geschreven door Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong, die ook zullen optreden.

Meer informatie