Over menu
11 september
18:30

Cinema Literair: Goldfinger

Film en debat / Centrale OBA

Deze eerste editie in het nieuwe seizoen van Cinema Literair staat de verfilming van Goldfinger van Ian Fleming centraal.

De avond staat onder leiding van OBA Live presentator Theodor Holman, en Gawie Keyser, filmcriticus van De Groene Amsterdammer en Bond-liefhebber van de eerste orde. Speciale gast is deze keer De Groene Amsterdammer hoofdredacteur Xandra Schutte.

Veel critici beschouwen Goldfinger als de beste film uit de James Bond-reeks. Ook zien kenners deze film als de invloedrijkste uit de hele reeks: typische elementen die hier werden geïntroduceerd werden in de latere Bondfilms herhaald. Ook commercieel vormde Goldfinger een duidelijk hoogtepunt in de serie: de film brak destijds alle bioscooprecords en zorgde voor een ware Bondmania.

Sindsdien is Bond niet weg te slaan uit de bioscoop. Volgend jaar komt alweer de 25ste Bond-film uit. Toch is de vraag: is James Bond nog wel van deze tijd? Hoe zit het met 007 in de tijd van #metoo en diversiteit en ‘giftige mannelijkheid’?

Na de inleidende discussie draait misschien wel de beste Bond-film ooit - Goldfinger van Guy Hamilton - op het grote scherm van het OBA Theater. Daarna is er gelegenheid voor napraten onder het genot van een drankje en is Java Bookshop aanwezig met alle romans van Ian Fleming.

Cinema Literair is de maandelijkse talkshow over films en boeken in de Amsterdamse OBA.

Aanmelden