Over menu
8 november
18:30

Wie is wij? #1

Debat / De Tussenruimte bij Emma, Wijnhaven 88 Den Haag

Burgers willen meer democratie, maar dat betekent ook meer verantwoordelijkheid. Maar wil de burger dat wel? Hoogleraar filosofie Gijs van Oenen praat er op donderdag 8 november in Den Haag over met De Groene-medewerker Bas Mesters.

De extra democratie die de burger opeist, betekent ook meer verantwoordelijkheid op zijn schouders. Maar, is dat wel wat hij wil? Soms slagen nieuwe burgerschapsinitiatieven, vaker lijken ze te leiden tot teleurstelling en cynisme: zie je wel, “ze” luisteren toch niet. Lijden we in onze samenleving misschien aan democratische vermoeidheid, aan te veel inspraak en medezeggenschap? Of moeten we anders met elkaar in gesprek?

Gijs van Oenen is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en schrijver van De Overspannen democratie. Hoge verwachtingen. Paradoxale gevolgen. Voor de Groene Amsterdammer schreef hij dit jaar het essay Genoeg van democratie U bent zeker een regent!. Soms slagen nieuwe burgerschapsinitiatieven, vaker lijken ze te leiden tot democratische vermoeidheid en cynisme. Hoe moeten we met elkaar in gesprek? Wanneer is ‘meer democratie’, genoeg? En lijden we eigenlijk niet aan te veel democratie?

Aanmelden