Over menu
15 februari
20:00

We Hebben Een Verhaal Nodig

literaire avond / De Balie

De Balie organiseert in samenwerking met De Gids een avondprogramma bij de verschijning van het themanummer over natie en identiteit: ‘We hebben een verhaal nodig’.

Het is een mythe dat Nederland, tot niet zo gek lang geleden een verzameling onafhankelijke provincies, een eeuwenoude natiestaat is. Toch geloven veel mensen erin. Het staat zelfs op de politieke agenda. ‘Laten we de gedeelde historie benadrukken. Maak overal in het land de plekken toegankelijk waar onze geschiedenis is gebouwd. Dit land heeft een verhaal nodig’ meent CDA fractieleider Sybrand Buma. Maar welk verhaal?

Volgens historici waren er in Europa nooit natiestaten voordat die verbeeld en opgeschreven werden. Is de ‘Nederlandse natie’ niet meer dan een narratief, omdat we een verhaal nodig hebben? Geldt hetzelfde voor het narratief ‘ras’? Drie auteurs schijnen er deze avond hun licht over.

Met o.a. auteur/evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, auteur/filosoof Désanne van Brederode, auteur Fiep van Bodegom en Neerlandicus Frans Willem Korsten.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met literair tijdschrift De Gids. De Gids heeft een aantal auteurs gevraagd te reflecteren op de huidige samenleving en identiteit door middel van essays, verhalen en poëzie.

Aanmelden