Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 150 16 september 2021

Sluiproute Brussel: lobbyen bij de EU

Journalist Lise Witteman doet in Brussel verslag van de politiek op het hoogste niveau. Wat haar opviel was het verschil aan transparantie tussen de nationale politiek van veel Europese landen en de internationale politiek van hun vertegenwoordigers in Brussel. Het bedrijfsleven heeft door middel van lobby’s een grote vinger in de pap in de Europese politiek, zelfs zo groot dat zij op sommige gebieden meer invloed hebben dan nationale overheden. Hoe heeft dit de kijk van politici en burgers op de Europese Unie veranderd?

 

In De Groene Amsterdammer Podcast spreekt Kees van den Bosch met Witteman over de band tussen de Europese burger en Brussel en hoe de rol van journalistiek als waakhond zelfs in de meest democratische samenlevingen van belang blijft.

Productie: Kees van den Bosch, Micha Zaat &  Zed Fasel

Aflevering 149 9 september 2021

Moordtieten

‘Het is een tikkende tijdbom in je lijf’. Of: ‘je voelt je plots tachtig jaar en doodziek’. Voor mensen met siliconen implantaten was  de documentaire Moordtieten van BNNVARA schrikwekkend. Journaliste Daphne van Paassen kreeg na borstkanker ook een siliconenprothese en maakte, net zoals vele andere vrouwen, ongerust een afspraak bij de dokter.

Wat van Paassen miste in de documentaire, waren feiten en cijfers. Ze ging op onderzoek uit en schreef het stuk dat ze zelf verlangde te lezen. In De Groene Amsterdammer Podcast gaat Kees van den Bosch met haar in gesprek. Wat blijkt: na haar onderzoek kiest ze opnieuw voor siliconen implantaten.

Productie: Kees van den Bosch, Simon Dequeker & Paola Leyssen 

Aflevering 148 2 september 2021

Het einde van Merkel, de voortzetting van stabiliteit

Het einde van Angela Merkel aan het roer in Duitsland is een einde van een tijdperk. Toch verwacht Merlijn Schoonenboom, journalist en auteur gezeteld in Berlijn, dat de stabiliteit die Merkel uitstraalt doorgezet zal worden. In gesprek met Kees van den Bosch vertelt hij hoe het verlangen naar continuïteit diepgeworteld is in de Duitse cultuur, gevoed door een algemene angst voor een heropleving van extremisme.

Merkel was de belichaming van het ‘goede’ Duitsland, dat zich in 2015 openstelde voor een miljoen vluchtelingen. Kenmerkend gebaar van haar was de ruit, ze hield haar handen in een ruitvorm voor haar buik, als een ultiem gebaar van stabiliteit en kalmte. Dit en meer in deze aflevering van De Groene Amsterdammer Podcast.

Productie: Kees van den Bosch & Micha Zaat

Aflevering 147 26 augustus 2021

De vlucht uit Afghanistan

‘Mensen staan dagen in een opeengepakte massa. Velen sterven door verstikking, hitte of geweld.’ Oorlogsverslaggever Minka Nijhuis noemt de evacuatie uit Afghanistan de meest chaotische die ze ooit heeft meegemaakt. Tien dagen geleden kreeg ze een mail van een wanhopige collega. Hij probeerde zijn familieleden uit Afghanistan weg te krijgen. Nijhuis schoot meteen te hulp; het ging om mensenlevens.

In De Groene Amsterdammer Podcast gaat Kees van den Bosch met haar in gesprek. Wat is de rol en het belang van de buitenlandjournalistiek, die altijd ‘een eerste ruwe versie van de geschiedenis naar huis brengt’?

Productie: Kees van den Bosch & Simon Dequeker

Aflevering 146 19 augustus 2021

Het klimaat en de journalistiek

Het is een zomer waarin we met de neus op de feiten worden gedrukt; een zomer vol extreem weer, en een zomer waarin het alarmerende IPCC-rapport uitkwam. Volgens dat rapport is het vijf voor twaalf. Als er nu niet hard wordt ingegrepen is het misschien wel te laat, en zullen de weersextremen normaal worden. 

Hoe is het om als klimaatjournalist te werken in tijden als deze? Kees van den Bosch vraagt het in de podcast van De Groene Amsterdammer aan Groene-redacteuren Evert de Vos en Jaap Tielbeke. Het werd een gesprek over frustraties, interessante analyses en verschillende toekomstperspectieven. 

Productie: Kees van den Bosch & Micha Zaat

Aflevering 145 12 augustus 2021

Hoe gaan Ghanees-Nederlandse jongeren om met de koloniale geschiedenis van hun geloof?

In de jaren 70 kwamen de eerste Ghanezen naar Nederland. Het is een heel gelovige en overwegend christelijke gemeenschap. Maar christen waren de Ghanezen niet altijd. Vroeger, in het Ashanti-koninkrijk, werd de oppergod Nyame aanbeden en waren mensenoffers een gangbare praktijk. Tot de Britten kwamen, het christendom met zich meenamen en de Ghanezen onderwierpen. Kunnen de Ghanese christenen leven met het beeld van hun geloof als restant van het kolonialisme?

In De Groene Amsterdammer Podcast sprak Stephan Sanders met Dan Afrifa, zelf van Ghanese afkomst. Dan ging praten met enkele jongeren uit zijn eigen kerk, de Ghanese methodistengemeenschap.

Productie: Stephan Sanders, Gizelle Mijnlieff en Simon Dequeker

Aflevering 144 5 augustus 2021

Zoekend en zwervend als een Odysseus op zee

Met zo’n veertigduizend zijn ze, de Bulgaren, Polen en Roemenen die in Den Haag als arbeidsmigrant door het leven gaan. Vaak niet geregistreerd en altijd onder de waterlijn. ‘Wij staan veilig aan de kust en zien enkel de vin van de haai. We weten dat er meer zit, maar gaan kijken, dat willen we niet.’

Mira Feticu stak haar hoofd in de zee en sprak met Stephan Sanders in De Groene Amsterdammer Podcast. De blootgelegde verhalen grijpen Mira, zelf geboren in Roemenië, naar het hart. ‘Ik vraag me nu af: zou ik zelf, met deze ervaring op zak, het nog aandurven om de sprong te wagen?’

Productie: Stephan Sanders, Gizelle Mijnlieff en Simon Dequeker

Aflevering 143 29 juli 2021

Wat is identiteit in de grootste polder ter wereld?

Historicus, schrijver en journalist Eva Vriend is geboren in de Noordoostpolder. Maar voelt ze zich dan ook Flevolander? In haar verhaal in De Groene schrijft ze dat de jongste provincie van Nederland grote problemen heeft met het vinden van een eigen identiteit. Misschien wel juist omdat haar eerste inwoners, na een strenge selectie vanuit de Rijksdienst, vanuit heel Nederland neerstreken in de nieuwe polder. In de podcast vertelt Vriend over de geschiedenis van dit stukje Nederland en gaat ze diep in op haar eigen ervaringen.

Productie: Kees van den Bosch en Micha Zaat

Aflevering 142 21 juli 2021

Online verdwijnen – een illusie

Hoe is het om gehackt te worden? Groene-redacteur Eva Hofman besloot het vrijwillig aan den lijve te ondervinden. Ze vroeg een ‘ethisch hacker’ om in één week zo veel mogelijk over haar te weten te komen via internet. De resultaten zijn choquerend, maar volgens Hofman had hij nog veel verder kunnen komen. De boodschap is duidelijk: wees waakzaam en denk twee keer na over wat je online zet, want veel zal nooit verdwijnen.

In de podcast van De Groene Amsterdammer vertelt Hofman hoe ze deze week heeft ervaren en gaat ze in op de vraag of we nog wel echt vrij kunnen zijn op het internet.

Productie: Kees van den Bosch & Micha Zaat

Aflevering 141 15 juli 2021

Op zoek naar (zwart) landbezit

Het kleine huisje op de Amerikaanse prairie. Een geïsoleerd, zelfvoorzienend bestaan ver weg van de bewoonde wereld. Dat is homesteading, het resultaat van een – ondertussen afgeschafte - wet die mensen het recht gaf om een stuk land te claimen om daar te gaan boeren. Het oorspronkelijke idee was om de uitbreiding van Amerika te stimuleren. Een haasje over van geïsoleerde boerderijen, verder en verder landinwaarts, was het gevolg.

In De Groene Amsterdammer Podcast spreekt Kees van den Bosch met Groene-redacteur Casper Thomas die de hedendaagse landontginners Rudd en Saenz in Brunswick bezocht. Zij voorzien homesteading van een extra dimensie: het terugclaimen van grond die hen, als zwarte mensen, nooit is gegund.

Productie: Kees van den Bosch & Simon Dequeker 

Aflevering 8 juli 2021

Leven als een minderheid in Israël

In mei gingen jonge Arabische burgers van Israël in Arabische en gemengde joods-Arabische steden massaal de straat op. Uit solidariteit met hun broeders in Gaza maar ook vanuit ontevredenheid over hun eigen minderheidspositie. Ruim twintig procent van de Israëlische bevolking is Arabisch, maar hun problematiek blijft vaak onderbelicht.

Journalist en schrijver Simone Korkus woont en werkt al ruim twintig jaar in Israël en sprak Arabische inwoners over de problemen waar zij tegenaan lopen. In De Groene Amsterdammer Podcast interviewt Kees van den Bosch haar over journalistiek werken in Israël en de problemen maar ook de hoop van de Arabische Israëliërs.

Productie: Kees van den Bosch, Sofie Bongers & Micha Zaat

Aflevering 139 1 juli 2021

Opstand tegen de gentrificatie

Amsterdam-Noord is hip. Na jaren van verloedering wordt de buurt massaal opgeknapt.  Gentrificatie, of verfraaiing, is de naam.  Maar dit gaat ten koste van zij die allang om vernieuwing vroegen: de bewoners van Amsterdam-Noord zelf. Zij hebben er geen toekomst meer, de huizen worden onbetaalbaar. ‘Noord is onze thuis. Maar spoedig worden de sociale weefsels weggevaagd, en de wijk geanonimiseerd tot een onbekende stad’. Massih Hutak is, naast hiphopper en schrijver, de voortrekker van ‘Verdedig Noord’, een burgercollectief dat het stadsbestuur op het matje roept, want wonen is een universeel basisrecht.

Kees van den Bosch sprak met Hutak over identiteit, verzet maar ook hoop. Niet tegen verfraaiing, wel tegen een onrechtvaardige verdeling van de groei van de stad.

Productie: Kees van den Bosch & Simon Dequeker

Aflevering 138 24 juni 2021

De prijs van het bevingsleed

De gaswinning in Groningen zorgde voor veel fysieke schade, maar de mentale schade van de inwoners in het bevingsgebied werd voorheen buiten beschouwing gelaten. Daar komt verandering in, want de slachtoffers kunnen binnenkort aanspraak maken op smartengeld.

Redacteur Roos van der Lint verhuisde een paar maanden geleden naar Groningen, waar haar blik op de schade veranderde: ‘Iedereen in Nederland kent het probleem, maar wanneer je Groningers spreekt heb je pas door hoe erg het onderwerp daar leeft’. Deze week spreekt ze met Kees van den Bosch over de keerzijde van het smartengeld voor de Groningers. Want welk bedrag staat in verhouding tot het leed dat zij de afgelopen jaren hebben moeten ondergaan? Wat houdt dat leed in?

Productie: Kees van den Bosch & Sofie Bongers

Aflevering 137 22 juni 2021

Holland Festival: Roos van der Lint, Koen Kleijn & Joke de Wolf over Maison Mère

In de voorstelling Maison Mère, de eerste van het drieluik Contes Immoreax (‘Immorele verhalen’), bouwt de Franse performancekunstenaar Phia Ménard een Parthenon van karton. Roos van der Lint spreekt met kunstcritici Koen Kleijn en Joke de Wolf over de grote virtuositeit en schoonheid die Ménard, opgeleid als circusartiest, met eenvoudig gereedschap voor de ogen van het publiek tentoonspreidt. Maar ook over de stad Athene, de kwetsbaarheid van een monument en de betekenis van kunst in tijden van crisis. 

Luister alle afleveringen van  de Holland Festival  Podcast via groene.nl/hfpodcast 

Aflevering 136 17 juni 2021

Turks-nationalistische intimidatie

Wat voor Turkse Nederlanders een bekend fenomeen is, is voor de rest van Nederland vrijwel onbekend terrein. Het gaat om intimidatie, bedreigingen en haat vanuit Turks-nationalistische hoek. Via sociale media en een web van nieuwssites zijn Nederlanders van Turkse komaf steeds vaker slachtoffer van intimidatie.

Deze week spreekt Stephan Sanders in De Groene Amsterdammer Podcast met Karlijn Saris en Coen van de Ven over hun onderzoek. Samen met collega Rasit Elibol bogen zij zich over de vraag waar het verschil tussen spontane intimidatie en centrale coördinatie ligt. En welke uitdagingen brengen zo’n gevoelig onderwerp nog meer met zich mee?

Poductie: Stephan Sanders, Gizelle Mijnlieff en Samira Ataei 

Aflevering 135 16 juni 2021

Stephan Sanders in gesprek met Auke Hulst & Oscar Bouwhuis over Kukangendai

Tijdens het Holland Festival produceert De Groene Amsterdammer een podcast waarin voorstellingen worden uitlicht en makers aan het woord komen. De afleveringen verschijnen op de site van de Groene, maar zijn ook te beluisteren via alle bekende podcast-kanalen. De podcast biedt achtergrond en reflectie bij de programmering; ze zijn te beluisteren als inleiding of als nabeschouwing door bezoekers en door iedereen die in het festival is geïnteresseerd. In deze aflevering spreekt Stephan Sanders met schrijver Auke Hulst en Groene-medewerker Oscar Bouwhuis. De productie is in handen van Gizelle Mijnlieff.

Aflevering 134 10 juni 2021

Voetballers als een stam op een eiland

In de voetbalwereld betaal je een heuse prijs om rijk en succesvol te zijn. Meer dan ooit zijn topvoetballers vervreemd van de maatschappij waarin ze leven én van hun club, ziet journalist Simon Kuper. Met het EK in aantocht spreekt Kees van den Bosch in De Groene Amsterdammer Podcast met hem over de antropologische blik op topvoetballers.

Na dertig jaar observeren en interviewen bracht Kuper de etnografie van topspelers in kaart. Kunnen voetballers het contact met de echte wereld herwinnen? Hoe racistisch is de voetbalwereld? En hoe is de verhouding tussen speler en club geëvolueerd? ‘Voetballers willen erbij horen, maar ze worden nooit normaal behandeld.‘

Productie: Kees van den Bosch en Samira Ataei 

Aflevering 133 3 juni 2021

Aan de verkeerde kant van de geschiedenis

Ben je een slecht mens als je aan de verkeerde kant van de geschiedenis hebt gestaan? Eric Velthuis onderzocht het als producent in de documentaire Lamentations of Judas (2020) waarin Angolese veteranen worden geconfronteerd met hun verleden. Als jonge, anticommunistische strijders lieten zij zich door het toenmalige Apartheidsregime in Zuid-Afrika verleiden tot de verkeerde keuze en begingen in naam van het witte regime gruwelijke daden tegen de zwarte bevolking. Het woestijndorp Pomfret, waar zij nu wonen, vormt het decor voor de film waarin de ex-soldaten zowel personage als acteur zijn.

Velthuis schreef een reportage van zijn reis door Zuid-Afrika om de film te laten zien.  Krijgt hij de gewenste reacties op zijn film? En willen mensen het verhaal van de verraders wel horen? Stephan Sanders spreekt hem in de Groene Amsterdammer Podcast.

Productie: Sofie Bongers, Stephan Sanders & Gizelle Mijnlieff

Aflevering 132 31 mei 2021

Holland Festival: Ivo van Hove over Age of Rage

Tijdens het Holland Festival produceert De Groene Amsterdammer een podcast waarin voorstellingen worden uitlicht en makers aan het woord komen. De afleveringen zullen op de site van de Groene verschijnen, maar ook te beluisteren zijn via alle bekende podcast-kanalen. Presentatoren Roos van der Lint, Stephan Sanders, Joost de Vries en Christiaan Weijts praten met makers en deskundigen over de voorstellingen en uitvoeringen die vanaf 3 juni op het programma staan. De podcast biedt achtergrond en reflectie bij de programmering; ze zijn te beluisteren als inleiding of als nabeschouwing door bezoekers en door iedereen die in het festival is geïnteresseerd. In deze aflevering spreekt Joost de Vries met Ivo van Hove over Age of Rage. De productie is in handen van Gizelle Mijnlieff.

Aflevering 131 27 mei 2021

De making of: Slavernijtentoonstelling Rijksmuseum

Hoe vertel je het verhaal van de enorme, anonieme massa van tot slaaf gemaakte mensen zonder stem en schrift? Ruim anderhalf jaar volgde journalist en historicus Niels Mathijssen het maakproces van de slavernijtentoonstelling in het Amsterdamse Rijksmuseum. Hij kreeg zo een inkijkje in de zoektocht naar een geslaagde visualisatie van het Nederlandse slavernijverleden.

In De Groene Amsterdammer Podcast bespreekt Stephan Sanders met Mathijssen welke oplossingen het team van curatoren van het Rijksmuseum daarvoor vond en wat de tentoonstelling betekent voor onze historische kijk op het koloniaal verleden.

Productie: Stephan Sanders, Gizelle Mijnlieff en Samira Ataei