Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 113 25 februari 2021

'Corporate lawyers': de butlers van de Zuidas

Het ‘greed is good’-imago van de Zuidas uit de jaren tachtig en negentig is de afgelopen dertig jaar enorm uitgebreid. De scheefgroei in belastingparadijs Nederland leidt tot harde, ethische vragen. Wie deze vragen durft te stellen stuit op ervaren bedrijfsadvocaten die zich ontfermen over de belangen van hun cliënten en voor wie alles mag wat niet verboden is. 

In De Groene Amsterdammer Podcast van deze week spreekt Kees van den Bosch met redacteur Margreet Fogteloo en jurist Annerie Smolders over bedrijfsadvocaten en ethiek op de Zuidas. De corporate lawyers geven achter de schermen advies aan bedrijven en gaan voor hen tot het gaatje. Maar hoever gaat deze maximale partijdigheid? Handelen zij nog wel ethisch verantwoord als advocaten in dienst van de cliënt én de rechtsstaat? 

Productie: Kees van den Bosch & Myrthe Meines

Meer afleveringen