Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 96 26 november 2020

Dé oplossing voor de stikstofcrisis?

Sommige veebedrijven vergiftigen natuurgebieden in hun eentje met meer stikstof dan we gezamenlijk in een jaar besparen door slechts honderd kilometer per uur te rijden. Het sluiten van een handjevol topvervuilers biedt weg- en woningbouw noodzakelijke ruimte. Dat blijkt uit een maandenlang onderzoek van Investico en De Groene Amsterdammer. Het levert een top 25 van boerenbedrijven die het meeste stikstof uitstoten. ‘Grote stikstofbronnen in de nabijheid van natuurgebieden maken het nagenoeg onmogelijk om natuurdoelen te halen’, zegt Lourens Loeven, directeur van de Commissie voor de Milieueffectrapportage.

In De Groene Amsterdammer Podcast van deze week spreekt Kees van den Bosch met Adrián Estrada, Felix Voogt en Evert de Vos over hoe deze journalistieke productie tot stand kwam, over het stikstofbeleid door de jaren heen en hoe zij de grootste vervuilers met openbare data in kaart brachten.

Productie: Kees van den Bosch & Gizelle Mijnlieff

Meer afleveringen