Aflevering 4 24 april 2019

Democratische lente in Centraal-Europa

Centraal-Europa werd door de opkomst van populisme en autoritair bestuur regelmatig een democratisch laboratorium voor Europa genoemd. Rutger van der Hoeven vraagt zich in de Groene Amsterdammer af of we dat nu misschien opnieuw over de regio kunnen zeggen, maar dan om andere, hoopvolle redenen. Kunstenaars, tieners en operazangers, ongebruikelijke figuren in de politieke arena, stappen uit protest tegen de corrupte regimes de politiek in en vormen een nieuwe democratische impuls.

In Slowakije sprak Rutger met David Straka. Op zijn zeventiende ontketende hij onvermoed een reeks protesten toen hij uit onvrede over het zoveelste corruptieschandaal een protestevenement aanmaakte op Facebook. Hij verwachte er niets van, maar er kwamen zo’n tienduizend mensen op de demonstratie af. Achteraf bleek het evenement de aftrap van een reeks demonstraties, georganiseerd door Straka en zijn vrienden. Na de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak kregen de protesten een hernieuwde urgentie en een groeiende toeloop, tot wel 65.000 mensen.

Rutger ging ook in gesprek met Gergö Kovács van De Hond met Twee Staarten, met afstand de meest originele en vernieuwende partij van Hongarije. Kovács en zijn partijgenoten beantwoorden de Hongaarse politiek met absurditeit en humor. Ze drukten stapels nepgeld met daarop de hoofden van Viktor Orbáns favoriete vijanden om aantijgingen van buitenlandse inmenging te pareren. En ze beloofden kiezers het eeuwige leven, twee zonsopgangen per dag en gratis geld. Met hun ironie laten ze de loze beloftes van Orbán zien en spreken ze mensen aan op hun eigen passiviteit. 

In deze aflevering van De Groene Amsterdammer Podcast spreekt Kees van den Bosch met Rutger van der Hoeven over zijn reis door Centraal-Europa. Mogen we al spreken van een democratische lente? Wat is de motor achter deze fenomenen? En past de verkiezingswinst van de komiek Zelenski in Oekraïne ook in dit verhaal?

Productie: Kees van den Bosch, Tjesse Riemersma

Meer afleveringen