Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 108 28 januari 2021

Hans van Mierlo: Een wonderbaarlijk politicus

Hubert Smeets schreef een biografie over Hans van Mierlo, de oprichter van D66. Smeets is journalist en oud-hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Vijf jaar lang dook hij in de nalatenschap van een van de meest charismatische politici die Nederland gekend heeft: ‘Van Mierlo was allereerst een grote, mooie man die met zijn woorden zijn toehoorder zo kon begeesteren dat je vergat naar de inhoud van zijn boodschap te luisteren.’

In 1994 slaagde Van Mierlo erin om voor de eerste keer in de parlementaire geschiedenis aartsvijanden VVD en PvdA te verenigen. Maar dat paarse kabinet bleek de eerste stap in de richting van wat inmiddels is uitgegroeid tot een apolitieke cultuur, waarin niet visie, maar pragmatisme centraal staat. Volgens Smeets is Van Mierlo medeverantwoordelijk voor de opkomst van populistische politici, die kans zagen het ideologische gat op te vullen.

In De Groene Amsterdammer Podcast van deze week praat Kees van den Bosch met Hubert Smeets over de mens en de politicus Hans van Mierlo, heimwee naar de optimistische jaren zeventig en de ethische dilemma’s van de biografieschrijver. 

Productie: Kees van den Bosch en Ilja Scheifes

Meer afleveringen