Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 81 17 september 2020

Hoe coronacomplotten zich via Twitter en Instagram verspreiden

Het vertrouwen in klassieke media staat op losse schroeven, laat het coronavirus opnieuw zien. Waar complotdenkers zich lange tijd verscholen hielden op muffe zolderkamertjes en elkaar opzochten via Twitter en obscure fora, zijn het in pandemische tijden ook hippe influencers die hun volgers via Instagram alles verklarende verhalen voorschotelen. Zo zou coronavirus zijn veroorzaakt door 5G-zendmasten en draait Bill Gates stiekem aan de knoppen van het RIVM.

Kees van den Bosch spreekt deze week met journalisten Rosa van Gool en Coen van der Ven, die samen met de Utrecht Data School onderzochten hoe coronacomplotten zich het afgelopen half jaar verspreidden en hoe ze in toenemende mate worden omarmt.

Productie: Kees van den Bosch & Madelon de Goffau

Meer afleveringen