Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 125 29 april 2021

Joods én progressief: een terugblik op Blanes

‘Hoe verhoud je je als joodse tot het oorlogsverleden?’, vroeg journalist Margalith Kleijwegt zich af. Voor De Groene onderzocht ze hoe verschillende generaties terugkijken op het links-progressieve joodse blad Blanes. Door met elkaar te praten kregen aanhangers van de vereniging toegang tot een weggestopt deel van hun identiteit. In haar recent verschenen boek Verdriet en boterkoek schrijft Kleijwegt voor het eerst openlijk over haar eigen familie en het verslijten van trauma.

Stephan Sanders, die Kees van den Bosch vijf weken vervangt, spreekt in De Groene Amsterdammer Podcast van deze week met Kleijwegt over hoe de naoorlogse generaties omgaan met het joodse verleden en hun identiteit.

Productie: Stephan Sanders, Myrthe Meines & Gizelle Mijnlieff

Meer afleveringen