Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 86 15 oktober 2020

Kalifaatkinderen in de kou

Er moet een oplossing komen voor de elfduizend buitenlandse IS-vrouwen en hun kinderen, die na de val van het kalifaat vastzitten in kampen in Koerdisch Syrië. Dat stelt journalist Judit Neurink. De zaak zit muurvast. Terwijl juridische mogelijkheden uitgeput lijken en verschillende Europese lidstaten weigeren hun geradicaliseerde onderdanen op te halen, groeien achtduizend kinderen op tussen kampgeweld, honger en ziekte. Daarmee worden de kalifaatskinderen gegijzeld tussen hun eigen belang en het belang van hun moeders.

Deze week spreekt Kees van den Bosch in De Groene Amsterdammer Podcast met Neurink over wat er moet gebeuren om deze impasse te doorbreken en hoe het belang van deze kinderen weer voorop gezet kan worden.

Productie:  Kees van den Bosch & Madelon de Goffau  

Meer afleveringen