Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 101 24 december 2020

Kerstverhaal uit Siberië. Jezus leeft, hij zit gevangen in Moskou

Nog lang voordat sociale isolatie een algemeen begrip werd, leidde sekteleider en Jezus look-a-like Vissarion zijn volgelingen diep de Siberische taiga in. In de jaren negentig brachten ze de beschaving naar de wildernis, terwijl ze haar tegelijkertijd probeerden te ontvluchten. Nu, dertig jaar later, grijpen de Russische autoriteiten in. De verlosser van een vreedzame sekte waar negatieve gedachten taboe zijn werd hardhandig opgepakt en zit achter slot en grendel.

In De Groene Amsterdammer Podcast van deze week spreekt Kees van den Bosch met Eva Hartog, die naar het Siberische dorpje afreisde en daar drie dagen doorbracht. Ze zag een Rusland dat had kunnen zijn. Een land met een meer open houding en liefde voor de natuur, maar ook traditioneel berust op een patriarchaal systeem en met een hang naar een autoritaire leider. ‘Wat deze groep nu overkomt is een spiegel van wat zich afspeelt in de Russische samenleving.’

Productie: Kees van den Bosch & Gizelle Mijnlieff

Meer afleveringen