Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 139 1 juli 2021

Opstand tegen de gentrificatie

Amsterdam-Noord is hip. Na jaren van verloedering wordt de buurt massaal opgeknapt.  Gentrificatie, of verfraaiing, is de naam.  Maar dit gaat ten koste van zij die allang om vernieuwing vroegen: de bewoners van Amsterdam-Noord zelf. Zij hebben er geen toekomst meer, de huizen worden onbetaalbaar. ‘Noord is onze thuis. Maar spoedig worden de sociale weefsels weggevaagd, en de wijk geanonimiseerd tot een onbekende stad’. Massih Hutak is, naast hiphopper en schrijver, de voortrekker van ‘Verdedig Noord’, een burgercollectief dat het stadsbestuur op het matje roept, want wonen is een universeel basisrecht.

Kees van den Bosch sprak met Hutak over identiteit, verzet maar ook hoop. Niet tegen verfraaiing, wel tegen een onrechtvaardige verdeling van de groei van de stad.

Productie: Kees van den Bosch & Simon Dequeker

Meer afleveringen