Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 114 4 maart 2021

Seksisme in de politiek

Tien procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevat haat of bedreigingen, blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer in samenwerking met de Utrecht Data School. Seksisme in de politiek is een heikel punt: de haatpraat is duidelijk aanwezig, maar dit aankaarten levert vrouwen vaak alleen maar meer bagger op.  β€˜Als je echt een sterke vrouw bent, dan trek je je toch nergens iets van aan?’ 

In De Groene Amsterdammer Podcast van deze week praat Kees van den Bosch met redacteuren Karlijn Saris en Coen van de Ven over hun onderzoek naar de rol van seksisme in het politieke debat op sociale media en in de pers. Zij spraken twaalf vooraanstaande vrouwelijke volksvertegenwoordigers van links tot rechts en van conservatief tot progressief. Wat bracht deze politici ertoe zich toch uit te spreken?

Productie: Kees van den Bosch & Myrthe Meines 

Meer afleveringen