Aflevering 1 3 april 2019

Verslaafd aan pijnstillers

De Verenigde Staten hebben momenteel te kampen met een opioïde-epidemie, een gevolg van grootschalige marketingcampagnes van farmaceutische reuzen als Purdue Pharma. Hele gemeenschappen raakten verslaafd aan het gebruik van middelen als oxycodon. Wanneer artsen zulke middelen niet meer willen of kunnen voorschrijven grijpen sommige patiënten naar de heroïne. Op dit moment is een overdosis opioïden doodsoorzaak nummer één voor Amerikanen onder de 55.

In Nederland ontvouwde minister Bruno Bruins afgelopen februari een plan om het pillengebruik terug te dringen, maar haastte zich te zeggen dat het geen ‘maatschappelijk probleem is’. Dat is opmerkelijk, want het ministerie beschikt helemaal niet over cijfers die iets kunnen zeggen over de ernst van de problematiek.

Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico vroeg voor De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur bij de branchevereniging voor zorgverzekeraars in Nederland (ZN) en zorgverzekeraar VGZ gedetailleerde cijfers op over langdurig opioïdegebruik. Die cijfers laten zien dat inmiddels tweehonderdduizend Nederlanders langdurig gebruik maken van opioïden. 

In het artikel in de Groene Amsterdammer schrijven Thomas Muntz en Emiel Woutersen van Investico over chronische pijnklachten, verslavingsproblemen bij langdurig gebruik van pijnstillers en de oorzaken van de snelle groei van het gebruik van voorgeschreven opioïden. Ze spraken met patiënten, huisartsen, pijnspecialisten en verslavingsartsen.

In deze aflevering gaat Kees van den Bosch in gesprek met Thomas en Emiel over hun onderzoek. Hoe kwamen ze dit onderwerp op het spoor? Welke moeilijkheden kwamen ze tegen tijdens het onderzoek? En hoe verhouden de problemen in Nederland zich tot die in de VS?

Productie: Kees van den Bosch en Tjesse Riemersma

Meer afleveringen