Aflevering 6 9 mei 2019

Wat willen we onze kinderen leren?

Het onderwijs: iets waar iedereen wel een mening over heeft. Of zoals Groene-redacteur Rosa van Gool het verwoordt: Nederland kent 16 miljoen onderwijsexperts, waaronder Arjen Lubach. Rosa is samen met Xandra Schutte te gast bij Kees van den Bosch om helderheid te brengen in de wirwar van meningen, innovatie en onderzoek op onderwijsgebied. 

Rosa schreef zelf over onderwijsvernieuwing: van ‘21st-century skills’ en ‘kennis centraal’ tot ‘transferable skills’. Hoewel sommige innovaties hun vruchten afwerpen, blijft de doorstroom van theorie naar praktijk lastig. En die praktijk, daar weet Rosa het nodige van: als docent klassieke talen heeft ze gezien welke uitwerking beleidsnota’s en ministeriële plannetjes op de werkvloer hebben. Open deur: de docent is cruciaal.

Xandra heeft een atypische schoolcarrière gehad: toetsen en rapporten zijn haar vreemd, zij doorliep ooit ‘De Vrije School’. Haar zoon S. gaat naar een reguliere school. Had zij dat liever anders gezien? En hoe verhoudt een betrokken ouder zich tot de schoolcarrière van een kind? In de extra dikke onderwijsspecial van De Groene analyseert zij het moderne onderwijs met haar puberzoon als casestudy

Productie: Kees van den Bosch en Jan Daalder

Meer afleveringen