Elke week bespreekt Kees van den Bosch een diepgravend artikel uit weekblad De Groene Amsterdammer. Hij interviewt de betrokken journalisten: wat hebben ze naar boven gehaald, hoe hebben ze dat gedaan en waarom is dat van belang? In Radio Amerika bespreken Casper Thomas en Rutger van der Hoeven elke paar weken de Amerikaanse politiek.

Aflevering 130 19 mei 2021

Wie het hardst schreeuwt, wordt het eerst geprikt

De vaccinatiestrategie van Nederland was vanaf begin af aan een rommeltje, concluderen onderzoeksjournalisten van Investico na een reconstructie. Het ministerie van VWS volgde het advies van de Gezondheidsraad niet op om de meest kwetsbaren als eerst te vaccineren. In plaats daarvan kregen degene die het hardst schreeuwde, als eerste een prik. Het vaccineren werd een lobbyspel, waarbij het overgrote deel van de zorg de winnaar werd.

In De Groene Amsterdammer Podcast interviewt Kees van den Bosch onderzoeksjournalisten Karlijn Kuijpers en Linda van der Pol over het onbegrijpelijke Nederlandse vaccinatiebeleid. Hoe kon het zo mis gaan? En hoe zijn zij tot deze ontdekkingen gekomen?

Productie: Sofie Bongers & Kees van den Bosch

Meer afleveringen